contact - sitemap - zoeken
MOMENTEEL
39414
leden

Para-equestrian - G-werking

Integratiebeleid
De doelstelling van het integratiebeleid is het sportaanbod voor personen met een (fysieke, verstandelijke, visuele, auditieve en/of psychische) handicap te verruimen zodat elke sporter met een beperking kan kiezen waar en hoe hij/zij gaat sporten: in een handicapspecifieke club of in een reguliere club met een G-werking.
Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het volledig geïntegreerd sporten, waarbij mensen met en zonder handicap sporten met en tegen elkaar (inclusief sporten) en het sporten van mensen met een handicap in een apart team of afdeling binnen de club, in een zgn. G-afdeling (exclusief sporten).
 
De Vlaamse Liga Paardensport wil de sportparticipatie van personen met een handicap in de bij haar aangesloten sportclubs bevorderen. Hiervoor heeft de VLP een samenwerkingsverband afgesloten met Parantee vzw (voorheen Vlaamse Liga Gehandicaptensport).

Parantee vzw is één van de 3 erkende Vlaamse G-sportfederaties, naast Recreas & Psylos. Parantee vzw voorziet een aanbod voor alle sporters met een handicap, van recreatie- tot topsport.
Recreas is een recreatieve G-sportfederatie gelinkt aan de Socialistische Mutualiteiten. Psylos coördineert het aangepast sportaanbod voor personen met een psychische beperking.
Special Olympics Belgium is een nationale beweging, die jaarlijks de nationale Spelen organiseert voor personen met een verstandelijke handicap, op recreatief niveau.


Clubondersteuning

Clubs die hun deuren openstellen voor sporters met een beperking kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de eigen federatie alsook op extra ondersteuning vanuit Parantee vzw, met name voor info, knowhow en promotie.
 
Parantee vzw voorziet een financiële ondersteuning om integratieclubs de mogelijkheid te geven om te groeien en te investeren. Dit budget wordt ter beschikking gesteld aan reguliere clubs met een opstartende of een permanente duurzame G-werking.
 

Opleiding & bijscholing

Trainers met een VTS-diploma,maar met weinig tot geen ervaring met personen met een handicap, kunnen een aanvullende module gehandicaptensport volgen en leren welke aanpassingen nodig zijn om sporters met een handicap te begeleiden. De modules G-sport vind je op de website van VTS.
 
Andere relevante opleidingen en bijscholingen m.b.t. G-sport vind je steeds terug op de Parantee-website.
Scheidsrechters/officials die geïnteresseerd zijn in een opleiding van een G-sporttak (zelfs internationaal) kunnen steeds contact opnemen via info@parantee.be.
 

Info & contact

Heb je nog vragen, wens je ook een G-sportafdeling op te starten binnen je club? Of heeft jouw club reeds een aantal leden met een beperking en wil je dit verder uitbouwen? Laat het ons weten. Wij helpen er graag aan mee!
 
VLP vzw: Ellen Mallezie – ellen@vlp.be
Parantee vzw: Elien Moerman - integratie@parantee.be - www.parantee.be

 Partners:


met steun van:

media partners: 
rss feed
VLP © 2018 all rights reserved • Design by PwebDisclaimerhome - jumping - dressuur - eventing - mennen - reining - endurance - horse-ball - voltige - para equestrian