contact - sitemap - zoeken
MOMENTEEL
38627
leden

Instructeur B

 

Je bent initiator maar je wilt lesgeven aan een hoger niveau. Goed! Dan ben jij klaar om de instructeur B opleiding te volgen. Deze 2e opleiding in de rij tilt jou en jouw leerlingen naar het beginnende wedstrijd niveau. Vanaf de opleiding tot instructeur B moet je je specialiseren in één discipline. Je kan kiezen tussen dressuur, jumping of eventing. 

Je leert tijdens deze cursus wat meer over het motorisch leren, communicatie, anatomie, materiaal, basisafrichting, en ga je een stapje verder in het opbouwen van een lessenreeks.Toelatingsvoorwaarden

 - In het bezit zijn van een initiatordiploma

 - Geslaagd zijn voor de rijvaardigheidsproef instructeur B van de te volgen discipline

Alle info omtrent de toelatingsproef vind je hier.

 

Inhoud

De opleiding wordt onderverdeeld in 4 modules. Elke module wordt op het einde van de cursus beoordeeld door middel van een examen. Er is dus zowel een theorie-examen als een praktijkexamen. Module 1 dient eerst succesvol te worden afgelegd alvorens de volgende modules te mogen starten. Module 2A dient voorafgaand of samen met modules 2B, 3 en 4 gevolgd te worden. Modules 2B, 3 en 4 dienen steeds samen gevolgd te worden.

Disciplines: Dressuur, Jumping, Eventing

 

Module 1: Algemeen gedeelte (20,5u)

Deze module is sporttak overschrijdend en wordt dus in alle instructeur B-opleidingen gegeven. Je kan dus gerust module 1 volgen bij een andere sporttak, daar de inhoud volledig gericht is naar de mens en dus niet naar het paard. Deze module wordt frequent en zeer lokaal georganiseerd. Tijdens deze module leer je bijvorbeeld meer over hoe te communiceren, anatomie en ontwikkeling van de mens.
 

Insdchrijven voor deze module kan na het behalen van je initiator diploma en voor of na de toelatinsgproef instructeur B. Je kan inschrijven via www.sport.vlaanderen

De vakken die in deze module aan bod komen vind je hier voor dressuur, springen en eventing.

 

Module 2:

A. Disciplineoverschrijdende Sporttechnische module (11u) – theorie

Module 2A wordt wel sport specifiek gegeven, maar nog niet discipline specifiek. Tijdens deze lessen krijg je nog meer theoretische bagage rond alle aspecten van het lesgeven. Zo leer je iets meer over bijvoorbeeld de anatomie van het sportpaard en het digitale platform om de trainingen van je ruiters te kunnen volgen.
 

De vakken die in deze module aan bod komen vind je hier voor dressuur, springen en eventing.

 

B. Discipline specifieke Sporttechnische module  (21u) – theorie

Module 2B wordt wel discipline specifiek gegeven. Tijdens deze lessen komen onder andere de wedstrijdbegeleiding, materiaalkennis, de tactieken, technieken en foutenanalyse aan bod. Vanaf dit moment worden dressuur-, spring- en eventingtrainers opgesplitst.
 

De vakken die in deze module aan bod komen vind je hier voor dressuur, springen en eventing.

 

Module 3: didactisch- methodische module (25u) –  praktijk lesgeven

Bij het volgen van module 3 sta je als cursist de hele tijd in of naast de piste. Tijdens de praktische lessen ga je je medecursisten observeren en sta je zelf regelmatig les te geven.
 

De vakken die in deze module aan bod komen vind je hier voor dressuur, springen en eventing.

 

Module 4: stagemodule (15u)

In het laatste deel van de cursus doe je een stage bij een andere gediplomeerde trainer. Tijdens je stage ga je 4u andere lesgevers observeren en 4u zelf lesgeven. Alle lesvoorbereidingen en reflecties bundel je in een portfolio. De lijst met erkende stagementoren vind je hier.
 

Examens?

Module 1 moet steeds met succes worden afgelegd alvorens te kunnen starten aan de volgende modules. Deze module beëindig je met succes door het slagen voor een theoretisch examen. Ook op het einde van module 2A en 2B volgt een theoretisch examen. Daarnaast is er ook een opdracht voorzien in module 2B.

Op het einde van module 3 krijg je een praktisch examen. Je dient zelf 2 combinaties te voorzien van het niveau van een instructeur B-les voor één van je medecursisten. Zelf krijg je 2 combinaties van iemand anders. In 10’ toon je aan dat je fouten kan detecteren en kan je een gepast onderwerp vinden voor de les. Eens dit besproken werd met de examinatoren, begeleid je de 2 combinaties voor 30’ lang. Zelf hoef je niet te rijden.

Voor module 4 stel je een portfolio samen dat je afgeeft op het examen van module 3.
 

Hoe Inschrijven? Kijk hier hoe je dit doet.

Vrijstellingen aanvragen? Kijk hier hoe je dit doet.

Lessenrooster raadplegen? Kijk hier hoe je dit doet.
 

Nog niet helemaal duidelijk? Neem gerust contact op met het VLP-secretariaat via info@vlp.be

 Partners:


met steun van:

media partners: 
rss feed
VLP © 2018 all rights reserved • Design by PwebDisclaimerhome - jumping - dressuur - eventing - mennen - reining - endurance - horse-ball - voltige - para equestrian