contact - sitemap - zoeken
MOMENTEEL
39964
leden

Endurance - Deelname wedstrijden


Bij endurance worden de uithouding en gezondheid van de paarden getest. De wedstrijd bestaat erin zo snel mogelijk een traject gaande van 20 tot 160km af te leggen. Onderweg worden er op vaste plaatsen verplichte dierenartscontroles gehouden. Pas indien de hartslag en het ademhalingsritme van het paard onder bepaalde waarden is en het paard in goede conditie verkeert mag men de wedstrijd voortzetten. Bij het minste probleem wordt het paard uit de wedstrijd genomen.

Deze discipline is in volle ontwikkeling en Belgische ruiters behaalden de voorbije jaren uitstekende resultaten tijdens internationale kampioenschappen. 

 
Meer informatie over het inschrijven en de juiste licenties kan je HIER vinden. 
 

Ik ben een beginner in deze discipline. Kan ik zomaar deelnemen aan een wedstrijd?

Zeker en vast. Door hun lage instapdrempel zijn de initiatieproeven uitermate geschikt voor recreanten en beginnende enduranceruiters. Initiatieproeven worden georganiseerd over een afstand van 20km aan een snelheid tussen de 10 tot 12 km/u.
Er is geen brevettenverplichting in de 20km. Je kan starten met de laagste licentie (L01) aangevuld met een I verzekering (in totaal € 27) waardoor je individueel verzekerd bent, dus ook buiten VLP-activiteiten. De inschrijvingskosten voor de wedstrijd zelf zijn minimaal (€ 15). Heb je daarnaast een vaccinatieboekje dat in orde is en een geldig paardenpaspoort, kan je zonder problemen deelnemen aan je eerste initiatierit.
Data en voorprogramma’s van endurance-wedstrijden vindt de ruiter op de site van KBRSF. Hier vind je meestal ook een routebeschrijving naar de wedstrijdterreinen. 


Welke vaccinaties moet mijn paard hebben?

Griepvaccin
1. Vaccinatieschema

1.1. Alle paarden die deelnemen aan wedstrijden moeten verplicht tegen griep ingeënt zijn.
1.2. Een eerste kuur van twee vaccinaties moet gegeven worden, een tweede vaccinatie in deze eerste kuur wordt gegeven tussen de 21 en 92 dagen na de eerste vaccinatie.
1.3. Een eerste booster  moet gegeven worden binnen de 7 kalendermaanden na de datum van de tweede vaccinatie van de eerste kuur. Alle paarden die correct de eerste kuur ondergingen voor 1 januari 2005, zijn niet verplicht een eerste booster te ondergaan, indien sindsdien de inentingen correct verliepen
1.4. Op wedstrijden moet de laatste booster gegeven zijn binnen de 6 maanden en 21 dagen voor aankomst op de wedstrijd.

2. Toelatingsvoorwaarden op wedstrijd

2.1. Het paard moet minimaal de eerste kuur van het griepvaccin toegediend gekregen hebben.
2.2. Het voorgeschreven vaccinatieschema moet gevolgd zijn.
2.3. Het paard mag niet minder  dan 7 dagen voor de wedstrijd gevaccineerd geweest zijn.
2.4. Indien het vaccinatieschema niet correct gevolgd is, is het aan de terreinjury om een gepaste beslissing te nemen aangaande deelname aan de wedstrijd of een andere sanctie.  Hiervoor verwijzen we naar de sanctioneringsmogelijkheden zoals opgenomen in het FEI diergeneeskundig reglement.

Administratie en certificatie

De vaccinatiedetails voor griep moeten opgenomen worden in het paspoort, volgens volgende regels:

  • Alle griepvaccinaties zijn in orde, als ze tenminste toegediend worden volgens de instructies van de fabrikant en in overeenstemming met het reglementair opgelegde vaccinatieschema.
  • Alle vaccinaties moeten toegediend worden door een dierenarts.
  • De gecertificeerde melding “The vaccination history of this horse is correct to date. Last vaccination 00/00/00 (date)” mag gebruikt worden in het duplicaat om een te lange vaccinatiegeschiedenis samen te vatten.

Andere vaccinaties

Alle andere vaccinaties (rhino, tetanos, ..) moeten vermeld worden op de correcte vaccinatiepagina’s van het paspoort.  Buiten de gangbare diergeneeskundige gebruiken zijn er dienaangaande geen reglementaire bepalingen in België.
 

Wat is de taak van de commissie endurance?

De VLP-commissie endurance ontfermt zich over een correct verloop van de wedstrijden en de begeleiding van de officials en organisatoren. De huidige Commissie houdt zich er ook aan om elk jaar, binnen haar budgetmogelijkheden, enkele informatieavonden of clinics rond het thema endurance te organiseren.

Waar kan ik terecht met vragen?

Voor vragen kan je terecht op het secretariaat van VLP. De verantwoordelijke voor endurance is Marlies De Smet  (marlies@vlp.be of 09 274 10 53).Partners:

met steun van:

media partners:


projecten:


 
rss feed
VLP © 2019 all rights reserved • Design by PwebDisclaimerhome - jumping - dressuur - eventing - mennen - reining - endurance - horse-ball - voltige - para equestrian