contact - sitemap - zoeken
MOMENTEEL
40136
leden

Nieuws

06/08/2018 | TREC |   |  

TREC: Vlaamse amazone won het Belgisch Kampioenschap TREC in het hoogste niveau!

Belgisch Kampioen TREC 2018 in de T4: Julie Vertraete met D.F Ghaalin!

Vorig weekend vond in Grand-Leez in de provincie Namen het Belgisch Kampioenschap TREC plaats.

TREC is een drieledige competitievorm afkomstig uit Frankrijk en test de behendigheid van ruiter en paard doorheen diverse proeven.

In de TREC-competities zijn er verschillende niveaus van wedstrijden, gaande van T1 (beginners) tot T4 (internationaal). 

Afgelopen weekend waren er in de hoogste categorie T4 oorspronkelijk vijf deelneemsters die zouden strijden voor de Belgische titel. Maar Marie Remacle moest afhaken door een blessure die ze opliep voorafgaand het kampioenschap tijdens de training. Florence Hurlet - Belgisch Kampioen TREC 2017 - rijdt normaal met haar muilezel Jacob maar aangezien die recent ook geblesseerd raakte aan de pezen moest zij de proef afleggen met een ander paard. VLP-amazone Julie Verstraete - TREC-ruiter sedert 11 jaar maar tussen 2014 en 2018 eventjes tussenuit geweest - startte dit jaar in de T4-wedstrijden en streed ook mee voor de Belgische titel nadat zij op de vorige wedstrijden steeds mooie resultaten behaalde. De andere aanwezige concurrentes waren Manuella Derycke en VLP-amazone Mylena De Cuyper, ook beiden dit jaar gestart in T4. 

De eerste proef, de POR, bestaat erin een oriëntatierit af te leggen van ca. 40-50 km voor T4 waarbij de ruiter op voorhand een route op de kaart moet overtekenen en vervolgens zijn rit moet kunnen afleggen met kaart en kompas. Onderweg komen de ruiters bepaalde posten tegen, waar ze telkens een bepaalde snelheid opgelegd krijgen (variërend van 6,5km/u tot 12km/u). Goede vaardigheden op vlak van kaartlezen, azimuts berekenen en de tijd nauwlettend in het oog houden zijn dus vereisten voor dit onderdeel. Bovendien wordt ook de conditie en hartslag van de paarden gemonitord; goede training van de paarden is dus een must. Deze proef staat in totaal op 240 punten. 

Na de spannende POR van afgelopen zaterdag lagen de punten niet ver uiteen: met niet meer dan 25 punten verschil tussen de kandidates was de wedstrijd nog lang niet gestreden na één dag. Julie Verstraete stond op kop, op de voet gevolgd door Florence Hurlet en Manuella Derycke. Mylena De Cuyper heeft te maken gehad met behoorlijk wat pech waardoor zij helaas ver gezakt was in het voorlopige klassement. 

Op zondag vonden respectievelijk de MA (gangenbeheersingsproef, op 60 punten) en PTV (behendigheidsparcours op 160 punten) plaats. Tijdens de MA moeten paard en ruiter door een gang van 150 meter eerst zo traag mogelijk galopperen en vervolgens terugkeren in een zo snel mogelijke stap. Van zodra er een drafpas tussen zit, krijgt de ruiter geen punten. Zowel Manuela Derycke als Julie Verstraete legden een keurige MA af. Florence Hurlet had helaas een gangenfout in de galop. 

In de PTV werd de behendigheid van de ruiters en paarden goed op de proef gesteld. Een obstakelparcours met o.a. bergop, bergaf, onder laaghangende takken doorrijden, enkele natuurlijke springhindernissen, een labyrint en nog enkele andere proeven testten hoe goed de ruiters met hun paard overweg kunnen en de voeten van hun paard kunnen controleren. Het was al bij al een 'light' parcours, wat ervoor zorgde dat de punten uiteindelijk niet ver uit elkaar lagen voor deze proef. 

Julie Verstraete bleek in topvorm te zijn en haalde op alledrie de onderdelen de hoogste punten met een totaal van 344 punten.  Ze werd gevolgd door Manuella Derycke met 280 punten en met slechts 3 punten verschil volgde Florence Hurlet met 277 punten. Mylena De Cuyper eindigde als laatste na een ietwat moeizame wedstrijd voor haar en haar paard.

De volledige resultaten kan je HIER terugvinden. 

 

Foto's: Julie Verstraete met D.F. Ghaalin

 


Auteur: SW via Julie Verstraete
Foto's: Julie Verstraete met D.F. Ghaalin
« ga terug

Partners:


met steun van:

media partners: 
rss feed
VLP © 2018 all rights reserved • Design by PwebDisclaimerhome - jumping - dressuur - eventing - mennen - reining - endurance - horse-ball - voltige - para equestrian