contact - sitemap - zoeken
MOMENTEEL
40007
leden

Nieuws

24/05/2018 | Algemeen | Algemeen   |  

In memoriam: Jacky Buchmann, ere-voorzitter van KBRSF

Het is met diepe bedroefdheid dat we het overlijden van Jacky Buchmann melden. Jacky was jarenlang voorzitter van KBRSF.

Glenn Maes, voorzitter van VLP: "Met Jacky Buchman verliest de paardensport een monument. Meer dan 25 jaar lang was hij voorzitter van de KBRSF en heeft hij de op die manier de moderne paardensport mee vorm gegeven. Hij heeft in die periode niet alleen zijn stempel gedrukt op nationaal niveau, maar ook op internationaal niveau was hij erkend. In zijn bestuursperiode heeft hij de splitsing van KBRSF met een Vlaamse (VLP) en Waalse (LEWB) vleugel doorgevoerd. Hij zal altijd herinnerd blijven als de bruggenbouwer en echte sportman met een groot hart.  Ikzelf heb het genoegen gehad veel met hem te kunnen samenwerken. Bedankt Jacky voor alles wat je gedaan hebt en veel sterkte aan Isabelle en de ganse familie. Vaarwel."

 

KBRSF gaf ons volgend persbericht mee: "Diep bedroefd maar dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft betekend, melden wij het overlijden van onze Ere-voorzitter Jacky Buchmann op 86-jarige leeftijd.

Jacky Buchmann stond mede dankzij zijn diplomatie en kennis gedurende 28 jaren aan het hoofd van de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie. Begin dit jaar besloot Jacky de fakkel door te geven aan Stephan Detry en aanvaardde de titel van ere-voorzitter KBRSF.

In de ruiterwereld stond Jacky Buchmann eveneens bekend als de organisator van de Jumping van Kapellen. Op het internationaal toneel speelde hij een heel actieve rol binnen de  Internationale Ruitersportfederatie FEI en was hij lid van het Nomination Committee. Maar ook buiten de internationale paardenwereld was Jacky Buchmann bekend, zo was hij zeer actief in de zakenwereld en in de Belgische politiek:

  • In 1970 nam hij voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van Kapellen. Hij werd rechtstreeks verkozen
  • Van 1974 tot 1977 en van 1978 tot 1985 was Jacky Buchmann lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor het arrondissement Antwerpen
  • Van 1985 tot 1995 lid van de Belgische Senaat voor het arrondissement Antwerpen 
  • Van 1992 tot 1995 ondervoorzitter van de assemblee en lid van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap (1974-1977 en 1978-1980) en van de Vlaamse Raad (1980-1995)
  • In 1981 werd hij Minister van Huisvesting in de allereerste Vlaamse regering Geens I
  • In1982 werd hij benoemd tot burgemeester van Kapellen
  • In 1987 werd hij aangesteld als Minister van Middenstand in de regering-Martens VII. 
  • Na de lokale verkiezingen van 2000 werd hij OCMW-voorzitter. Deze functie oefende hij uit tot de lokale verkiezingen van 2006.

In 2009 tenslotte nam hij afscheid van de politiek. Langs deze weg maakt het bestuur van de KBRSF en haar liga’s alvast haar blijken van innige deelneming over aan echtgenote Isabelle, de kinderen en familie."


Auteur: VLP en KBRSF
Foto's: VLP
« ga terug

Partners:


met steun van:

media partners: 
rss feed
VLP © 2018 all rights reserved • Design by PwebDisclaimerhome - jumping - dressuur - eventing - mennen - reining - endurance - horse-ball - voltige - para equestrian