contact - sitemap - zoeken
MOMENTEEL
40135
leden

Nieuws

05/04/2018 | Algemeen | Algemeen   |  

Mennen: Heb jij je kaarten met korting al besteld voor Paard&Koets?

Het educatieve karakter van Paard&Koets

Paard&Koets is naast een ontmoetingsplek voor menliefhebbers een evenement dat bekend staat om zijn educatieve karakter. Het programma wordt gevuld met demonstraties en clinics van diverse trainers en topsporters van het allerhoogste niveau. Zo zijn dit jaar onder andere Leonne van Gestel, Lammert Haanstra, Bettina Winkler en Jan van den Berghe van de partij. Een van de clinics die het educatieve karakter onderstreept is de clinic ‘Hoe werkt een vierspan’ van Wim de Poorter. Hierin legt De Poorter uit hoe een vierspan werkt, hoe belangrijk het correct aanspannen van de paarden is en wat een menner allemaal moet doen om de controle te behouden. “Het besturen van een vierspan wordt met regelmaat eenvoudiger voorgesteld dan dat het in werkelijkheid is. De vergelijking met het besturen van een (personen)auto wordt vrij snel gemaakt. Stuur ik naar links, dan gaan de paarden naar links. Trek ik aan de leidsels, dan minderen ze in snelheid. Veel mensen beseffen niet dat mennen moeilijker is dan paardrijden, vooral met een vierspan.” Tijdens de clinic richt De Poorter zich op de basis. “Waar laat de menner bijvoorbeeld zijn handen? Wat doen de voor- en achter leidsels precies en hoeveel impact hebben de bewegingen ervan op de paarden? En wat komt er allemaal bij kijken als de menner zijn span door een poortje wil sturen? In een vierspan heb je te maken met vier individuen en een kapitein. De menner draagt de paarden niet op wat ze moeten doen, hij is hun vriend die ze richting geeft. Het draait uiteindelijk allemaal om de basis, want vanuit daar ontstaat een samenwerking die gebaseerd is op wederzijds respect.”

Tijdens de clinic ‘Correct in- en uitspannen’ geeft de Belgische trainer uitleg over het correct aanspannen van een enkel span, waarbij het streven is het paard zo min mogelijk te belasten. Vragen zoals ‘Staat het paard correct voor de koets?’ en ‘Past het tuig?’ zijn vragen die veel menners in zijn optiek vaker aan zichzelf mogen stellen. “Men gaat er vanuit dat als het tuig eenmaal past, het altijd passend blijft. Maar dat de strengen na een bepaalde periode een gaatje strakker moeten, omdat het leer is opgerekt door het gewicht van de wagen, wordt vaak vergeten. Dan is het paard wel aangespannen maar niet correct aangespannen. Een ander voorbeeld is de keuze van het bit en het vastzetten van de leidsels aan dit bit. Omdat dit veelal het enige contact tussen de menner en paarden is, is dit een cruciaal onderdeel. Het contact rust dus letterlijk én figuurlijk in de handen van de menner.” De kennis die De Poorter zal delen tijdens deze clinic heeft als doel de bezoekers kritischer te laten kijken naar een span, of dat nu een enkel-, twee- of vierspan is. Het draait altijd om de basis.

Nieuwsgierig naar de clinics van Wim de Poorter? Kom dan naar Paard&Koets 2018. De Poorter is drie dagen aanwezig en zal beide onderwerpen dagelijks behandelen. Kijk voor meer informatie, actueel programma en tickets op www.paardenkoets.nl  

Praktische informatie
Openingstijden: Paard&Koets is op 20, 21 een 22 april 2018 en geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Locatie: Paard&Koets vindt plaats op Equestrian Centre De Peelbergen, Kronenberg. Dit is gelegen in Noord-Limburg.

Dagkaarten: Volwassenen: € 12,50 / Kinderen € 10,50
Passe-partout (3 dagen): Volwassenen: € 22,50 / Kinderen € 20,50
Voorverkoopkorting: € 2,- per ticket op de kassaprijs

Koop je kaarten in de voorverkoop met de promocode vlppk18 en profiteer van 20% korting op je entreekaart. Bestel nu je tickets op www.ticketpoint.nl/evenement/paardkoets.

Kijk voor meer informatie, actueel programma en tickets op www.paardenkoets.nl  


Auteur: Paard en Koets
« ga terug

Partners:


met steun van:

media partners: 
rss feed
VLP © 2018 all rights reserved • Design by PwebDisclaimerhome - jumping - dressuur - eventing - mennen - reining - endurance - horse-ball - voltige - para equestrian