contact - sitemap - zoeken
MOMENTEEL
40109
leden

Nieuws

21/08/2018 | Algemeen | Topsport   |  

Road to Tryon 2018: Bedankt fokkers en eigenaars!

Nog enkele weken en de Wereldspelen van de paardensport gaan van start. Een mooie delegatie Belgische atleten maar vooral de paarden lopen in de kijker. Dankzij onze Belgische fokkers en eigenaars zal het een spannende strijd worden in het Amerikaanse Tryon.

Jumping

In de Belgische delegatie voor jumping vinden we twee BWP-ers (Espoir, gefokt bij Johan Lannoo en Igor, gefokt bij Maarten Van Waes), één Zangersheide paard (Cas de Liberté Z, gefokt bij Lumasco NV) en twee buitenlandse paarden (H&M Chilli Willi is Holstein en MJT Nevado S is Pools gefokt).

Het is nu al duidelijk dat ook vele andere landen zullen vertegenwoordigd zijn met Belgische paarden in de grootste discipline. In de laatste studbookranking van WBFSH staat bij jumping BWP op plaats 2 terwijl Zangersheide op plaats 9 ook in de top 10 van de beste springpaardenstamboeken terug te vinden is. Op plaats 12 staat SBS.

Dressuur

In dressuur is BWP eveneens sterk vertegenwoordigd.  Maar liefst 3 van de 4 paarden zijn BWP gefokt. Eres DL van Jeroen Devroe is gefokt bij Daniel Lousberg die ook nog steeds eigenaar is. Laurence Roos is eigenaar van Fil Rouge, die gefokt werd bij Louisa Vanden Boer. Indoctro van de Steenblok, gereden door Fanny Verliefden, is gefokt door Frans ’T Seyen. Enkel Tiamo van Jorinde Verwimp is KWPN gefokt.

Eventing

Bij eventing is BWP eveneens goed vertegenwoordigd met 2 paarden. Fletcha van het Verahof (in eigendom van Karin Donckers, Joris De Brabander en Carl Bouckaert) is gefokt bij de familie Van Damme – De Smedt. Imperial van de Holtakkers is gefokt door Onno Holtrust en ondertussen is hij mede-eigenaar samen met Catharine Speerstra en Joris Vanspringel. Alpaga D’Arville is een SBS-er gefokt bij de familie De Liedekerke, die ook nog eigenaar is. 

De eventingfokkerij heeft voornamelijk nood aan voldoende bloed. Zo vinden we volbloed terug in de moederlijn van Fletcha terwijl het paard van Giel uit een volbloedvader komt. Het percentage volbloed is een belangrijk aspect dat voor eventing niet uit het oog verloren mag worden. Een paard kan topfit getraind worden, maar een eventingpaard heeft van nature toch een goede “motor” nodig.

Update 22/08/2018: Ook Giel Vanhouche was geselecteerd met Azraël, een Holsteiner gefokt bij Stoeterij Landetta in eigendom van Stal Viktory. Helaas gooide een blessure roet in het eten en kunnen Giel en Azraël niet afreizen naar Tryon. VLP wenst Azraël een spoedig herstel en Giel en zijn team veel moed!

Olympische disciplines

Voor de drie Olympische disciplines worden in totaal 12 paarden afgevaardigd. Daarvan zijn er in totaal 7 BWP-ers, 1 Z-paard en 1 SBS. In totaal dus 9 Belgisch gefokte paarden. Daarnaast reizen er voor het Belgisch team 1 Holsteiners, 1 KWPN-er en 1 Pools paard af, of kortweg 3 buitenlandse paarden.

Para-equestrian

De paarden van de para-equestrian zijn uiteraard dressuurmatig gefokt en afgericht. Er zijn wel twee extra accenten weggelegd voor deze paarden met name “instelling” en “bomproof”. Op geen enkel vlak mogen de paarden voor deze discipline een risico inhouden voor de ruiter. De para-equestrian delegatie rekent hiervoor op drie Oldenburgers en één KWPN-er.

Mennen

Edouard Simonet rijdt voornamelijk met Arabo-Friesen. Dat is een heel specifiek ras ontstaan in België. De familie Groenen-Gevers fokt dat ras. Deze paarden zijn compacter, wendbaarder, rustiger in dressuur en hebben veel werklust. Zowel Glenn Geerts als Dries Degrieck rijden met Nederlandse tuigpaarden, KWPN gefokt dus. Dit ras is de laatste jaren sterk gemoderniseerd en gefokt richting mensport. Het zijn paarden met veel power, veel beweging in dressuur en veel looplust. Elk ras heeft voor- en nadelen. Dat is niet het enige dat telt. Zowel de familie Geerts als de familie Degrieck zijn eigenaars van hun paarden.

Reining

Alle geselecteerde ruiters zijn zelf fokkers/eigenaars van heel wat paarden. Zo is de hengst van Dries Verschueren een goedgekeurde hengst. De paarden zijn wel allemaal ingeschreven in Amerikaanse stamboeken maar hebben toch een stevige Belgische stempel, zoveel is duidelijk.

Endurance

De Belgische endurancefokkerij is beperkt. Geen enkel van de 4 geselecteerde paarden is in België geboren. Alle paarden zijn volledig Arabisch.

 

Onze fokkers en eigenaars mogen fier zijn op de delegatie Belgische paarden die naar Tryon trekken!


Auteur: GM
« ga terug

Partners:


met steun van:

media partners: 
rss feed
VLP © 2018 all rights reserved • Design by PwebDisclaimerhome - jumping - dressuur - eventing - mennen - reining - endurance - horse-ball - voltige - para equestrian