contact - sitemap - zoeken
MOMENTEEL
40184
leden

Nieuws

14/08/2018 | Algemeen | Topsport   |  

Road to Tryon 2018: De WEG liggen op de weg naar Tokyo!

Road to Tryon 2018 : De WEG liggen op de weg naar Tokyo

Wereldkampioenschappen zijn op zich een belangrijk doel en een sportief hoogtepunt.  Zeker omwille van het feit dat FEI enkel om de 4 jaar dergelijke wereldkampioenschappen organiseert.  We kijken reikhalzend uit naar dit hippisch mega-evenement. 

Voor de Olympische disciplines zijn de Olympische Spelen het hoogste doel.  Tijdens de wereldspelen in Tryon kunnen we meteen Olympische tickets in de wacht slepen.  Zo liggen de WEG op de weg naar de Olympische Spelen van Tokyo.  Hoe dat in zijn werk gaat, lichten we graag even toe.

JUMPING

In Tokyo zullen 75 atleten deelnemen in jumping.  In totaal mogen er 20 teams van 3 ruiters deelnemen aan deze Olympische Spelen, aangevuld met 15 individuele atleten.  Ook dat is een grote wijziging want voor de eerste maal zal elk team uit “slechts” 3 ruiters bestaan.  Het eerste team dat al zeker is van deelname is het Japanse team (organiserend land).  Vervolgens zijn er nog 19 landenteams die zich dienen te kwalificeren.  De eerste mogelijkheid dient zich aan in Tryon waar de eerste zes landen (zonder Japan) uit de landencompetitie meteen een ticket krijgen voor Tokyo.  Mocht dit niet lukken, dan is een volgende selectiemogelijkheid op de Europese Kampioenschappen volgend jaar (top 3 van nog niet geselecteerde landen).  Een laatste mogelijkheid biedt zich nog aan tijdens de finale van de landenprijs eind volgend jaar. 

We rekenen echter nu al op een mooie start en aangezien Team België vorig jaar vierde eindigde op het Europees Kampioenschap en dit jaar opnieuw de winnaars zijn geworden van de Europese Divisie 1 van de Longines FEI Nations Cup, zou een top 6 in Tryon een haalbare kaart moeten zijn.  We duimen alleszins !

DRESSUUR

Voor de tweede Olympische discipline in Tokyo, worden 60 ruiters geselecteerd.  Elk land kan ook hier maximaal 3 ruiters afvaardigen.  In totaal worden er 15 teams geselecteerd en dit wordt verder aangevuld met 15 individuele atleten.  In dressuur heeft ook het organiserende land meteen een teamticket op zak.  Japan is dus het eerste geselecteerde team. De 14 andere landen worden ook hier op verschillende momenten geselecteerd. Net als bij jumping bieden de wereldspelen de eerste mogelijkheid voor selectie. De beste zes landen (zonder Japan) krijgen een Olympisch teamticket.  Volgende selectiemomenten zijn de Europese Kampioenschappen in 2019 (top 3 van niet geselecteerde landen).

Op de WEG 2014 te Caen eindigden we met het team op de twaalfde plaats en vorig jaar op de Europese kampioenschappen hadden we geen team, maar wel twee individuele ruiters die toch wisten door te stoten naar de Grand Prix Special en zo tot de top 30 behoorden.  Ondertussen werd nog heel wat progressie gemaakt, dus duimen we voor een mooi resultaat en wie weet, een ticket voor Tokyo.

EVENTING

Eventing is de derde Olympische discipline en daarvoor worden 65 atleten afgevaardigd naar Tokyo in 2020.  Voor deze discipline worden eveneens 15 teams uitgenodigd met elk drie ruiters en 20 individuele atleten.  Het organiserende land, Japan, vormt ook hier het eerste team.  In Tryon krijgen de zes beste landen hun Olympisch teamticket.  Volgende mogelijkheden worden geboden op de Europese Kampioenschappen van 2019 waar twee extra tickets te verdelen zijn.  Laatste mogelijkheid is dan nog voor het beste geklasseerde en nog niet geselecteerde land op de finale van de landenprijzen in 2019.

Op de WEG in 2010 werd de ploeg zesde, op de WEG in 2014 te Caen eindigden we met het team nog op de negende plaats, ondertussen eindigden we vorig jaar wel op de vijfde plaats tijdens de Europese kampioenschappen.  Een top 6 plaats op deze Wereldspelen en dus een Olympisch ticket is de doelstelling.

PARA-EQUESTRIAN

Voor de Paralympische Spelen in Tokyo in 2020 is de selectieprocedure enigszins afwijkend.  Enkel de drie beste landen van Tryon dwingen hier een teamselectie af.  Het organiserende land (Japan) heeft zijn ticket al op zak.  De overige teams worden geselecteerd via de Olympische ranking.   Hier bestaan de teams wel nog uit 4 leden en worden de 15 teams aangevuld met individuele atleten tot een totaal van 78 atleten.

Op de WEG te Caen werd het Belgische team zevende, op de Paralympische Spelen in 2016 behaalde de ploeg de vijfde plaats. De huidige Wereldkampioene Michèle George reist niet mee af naar Tryon maar de ganse equipe is gemotiveerd om een straf resultaat neer te zetten. We wensen hen daarbij veel succes!


Auteur: GM
« ga terug

Partners:


met steun van:

media partners: 
rss feed
VLP © 2018 all rights reserved • Design by PwebDisclaimerhome - jumping - dressuur - eventing - mennen - reining - endurance - horse-ball - voltige - para equestrian