contact - sitemap - zoeken
MOMENTEEL
40009
leden

Nieuws

02/02/2018 | Endurance |   |  

Endurance: Huldiging laureaten op een geslaagd endurancefeest!

Voor het begin van ieder nieuw seizoen, zet de VLP endurance commissie enkele verdienstelijke ruiters in de bloemetjes voor hun opvallende prestaties in het voorafgaande jaar. Tot en met 2015 gebeurde dit op Flanders Horse Expo te Gent en in 2016 en 2017 maakten we er een feest van te QC stables te Sint-Niklaas. Dit jaar koos de commissie voor Lille Stables, een decor door iedere enduranceruiter gekend, want deze manege huisvest één van de jaarlijks terugkerende VLP wedstrijden. Het VLP endurancefeest ging door op zaterdag 27 januari ll. en werd bijgewoond door een 70-tal ruiters.

De avond werd ingeleid door commissievoorzitter Jan Deprez met een voorstelling van de nieuwe VLP commissie. Deze bestaat uit Saskia Willems (VLP vertegenwoordigster), Nancy Vandewalle, Kim Fiermans, Jan Friant en Jan Deprez.  De commissie heeft tot taak de VLP endurance te begeleiden tot eind 2020. Saskia, Nancy en de twee ‘Jannen’ vertegenwoordigen VLP in de nationale commissie die ook 4 LEWB en 1 KBRSF vertegenwoordiger bevat. 

Na deze inleiding werd via wat cijfermateriaal de trend van de Vlaamse endurance geïllustreerd. Hieruit bleek duidelijk dat onze sport nood heeft aan nieuwe ruiters om de basis terug te verstevigen. Ook werd een blik gegooid op het wedstrijdaanbod van 2018 en enkele aanpassingen/wijzigingen in het nationaal reglement.  Het belangrijkste hierbij was de nieuwe kwalificatieprocedure waarbij een nieuwe ruiter en/of paard onmiddellijk mag starten in de 40km reeks. Men kan nog steeds vrijblijvend eens proeven van de endurance in de 20km kennismakingsreeks of eerst eens proberen in de 30km wedstrijdreeks. Maar wie zich als combinatie sterk genoeg voelt, mag vanaf 2018 dus onmiddellijk van start in de 40km.

De commissie endurance zorgt intussen ook voor een aangroei van VLP-officials. In juli 2017 werd een lichting nieuwe N1 jury’s opgeleid en op 15 maart a.s. is er een opleiding voorzien voor nieuwe dierenartsen. Een vijver van nieuwe en enthousiaste medewerkers waaruit organisatoren kunnen vissen.

Hierna werd dit eerste deel van de avond afgerond met de bekendmaking van een nieuwe partner van de VLP endurance.  Vanaf 2018 zal Soinvett immers instaan voor de ‘Best Condition’ prijs op iedere VLP CEN.  Ook kregen de laureaten van de Flanders Endurance Cup, de Jeugd Cup en de award winnaars een natura prijs van Soinvett, vertegenwoordigd door Grace Gilmaire. Meer informatie over Soinvett is alvast te vinden op hun website : https://soinvett.com

Naast dit theoretische luik werd er dit jaar een extra en luchtiger onderdeel ingelast.  Niemand minder dan Peter Bastijns, de meest succesvolle VLP endurance ruiter, gaf in zijn eigen stijl een uiterst interessante en aansprekende uiteenzetting over zijn aanpak van endurance rijden op hoog niveau. Peter heeft reeds een indrukwekkend sportpalmares en was vb tijdens de WEG 2014 te Normandië de enige Belgische combinatie die deze ultra zware 160km wedstrijd uitreed. Naast de deelnames aan meer dan 20 CEI*** wedstrijden is Peter ook fokker en trainer. Het werd een presentatie die zowel beginnende als ervaren ruiters aansprak en nieuwe inzichten gaf. Toen Peter uitverteld was, werd het tijd voor een walking dinner en werd alles klaar gezet voor de prijsuitreikingen.

Bij de uitreikingen kwamen eerst de laureaten van de Flanders Endurance Cup aan de beurt.  Dit is een regelmatigheidscriterium voor de lagere reeksen (30, 40 & 60 km) op VLP-CEN's en is toegankelijk voor alle KBRSF-ruiters. De behaalde punten bij iedere deelname hangen af van de gereden afstand en de behaalde plaats van een combinatie. De top 5 wordt beloond met een financiële prijs.  De top 5 bestond uit :

 1. Patrick Boschman met Safir (46 punten) 
 2. Tanja Degezelle met Journey Van De Steenputhoeve  (40,4 punten)
 3. Christelle Creus met DM Chaman Ibn Kendal (33 punten)
 4. Kim Fiermans met Achim (24,9 punten)
 5. Werner Bruyninckx met kalyf Badia (24,8 punten)

De volgende ronde betrof onze jeugdruiters.  De Flanders Endurance Jeugdcup is eveneens een regelmatigheidscriterium maar dit voor alle reeksen op VLP CEN's en dit voor VLP ruiters jonger dan 22 jaar. De top 5 krijgt een naturaprijs. Deze top 5 bestond uit :

 1. Jana Van Dender (21,4 punten)
 2. Amber Verhaegen (15,6 punten)
 3. Marie Panis (10,1 punten)
 4. Stephanie Sagaert 9,6 punten)
 5. Lisa Lambeir (9,2 punten)

De derde categorie waren de winnaars van een Horsemolen Award. Deze awards worden onderverdeeld in drie niveau’s. De Horsemolen Master Award wordt uitgekeerd aan de combinatie waarvan het paard zijn eerste CEI* 100km rijdt. In 2017 haalden volgende combinaties een Master Award :

 • Sophie Bertrand met Fadilla CEI* 100km te Büllingen
 • Raoul Ronsmans met Vodka de Plouvron CEI* 100km te Büllingen

De Horsemolen Professional Award wordt uitegekeerd aan de combinatie waarvan het paard zijn eerste CEI** 120km uitreed. Dit waren in 2017 :

 • Sammy Seigers met LI Krezus CEI**120km te Ermelo
 • Freddy Meurrens met Nibbles CEI** 2*70km te Camprieu

De hoogste award is de Horsemolen Expert award die uitgekeerd wordt aan de combinatie waarvan het paard zijn eerste CEI***160km uitreed. Ook deze award werd door 2 combinaties behaald :

 • Danny Droghini met GE Saroum CEI*** 2*90km te Fontainebleau
 • Hémeline Piront met LI Krizos CEI***160km te Ermelo

Met het VLP endurancefeest te Lille werd definitief een streep getrokken onder het seizoen 2017 en kunnen we uitkijken naar de nieuwe kalender 2018 dat met CEN Bierbeek op zondag 25 maart van start gaat. Namens de VLP endurance commissie wensen we alle ruiters, grooms en organisatoren een succesvol seizoen toe!

Jan Deprez

Voorzitter VLP endurance commissie


Auteur: SW
« ga terug

Partners:


met steun van:

media partners: 
rss feed
VLP © 2018 all rights reserved • Design by PwebDisclaimerhome - jumping - dressuur - eventing - mennen - reining - endurance - horse-ball - voltige - para equestrian