contact - sitemap - zoeken
MOMENTEEL
9813
leden

Nieuws

31/08/2016 | Endurance |   |  

Endurance: geslaagde eerste editie van de Brussels Equestrian Endurance Masters!


Van donderdag 18 tem zaterdag 20 augustus ging in Brussel de eerste editie van de Brussels Equestrian Endurance Masters (kortweg ook BEEM) door.
Deze bestond uit een CEI*** over 160km (die tevens het Belgisch kampioenschap seniors bevatte), een CEI** over 120km (met een ploegenranking : Master of Sponsors), een CEI* over 100km en een klassieke CEN 80km.  De uitvalsbasis van de BEEM lag in het prachtige decor van het Ter Kamerenbos. Meer dan 160 combinaties uit een 20tal landen namen deel terwijl het evenement op een voor de endurance nooit gezien mediabelangstelling kon rekenen. 
Bij positieve evaluatie door de plaatselijke authoriteiten maar ook door de sponsors, de nationale federatie en de FEI, is het de bedoeling om het Europees kampioenschap seniors en het wereldkampioenschap 7jarige paard in de toekomst naar de BEEM te brengen. Eventueel volgend jaar al.

De eerste dag startte met de zwaarste proef, namelijk de CEI***. Op 18/8 volgde om 7uur ’s morgens het startschot van deze koninginnerit over 160km die uit 5 lussen bestond. Na drie lussen reed de jonge LEWB ruiter Raphael Van Cauter aan de leiding met een gemiddelde snelheid van 16,8kpu op enkele seconden gevolgd door de Franse amazone Virginie Atger. 
Raphael kon deze positie niet volhouden daar zijn paard Aicha D Elixir in de voorlaatse vetgate afgekeurd werd op beweging. Hierdoor kon  Sheik Mohammed Bin Mubarak AL KHALIFA uit Bahrein tijdens de laatste lus versnellen en met afstand de leiding nemen. De Bahrein-ruiter reed echter zijn laatste lus fout waardoor hij zijn ruime voorsprong verloor op de tweede ruiter en werd zijn paard nadien in de vetgate nog afgekeurd tijdens het voordraven. De overwinning ging naar de Fransman Vincent Gaudriot met Tahar du Barthas aan gemiddeld 17,5kpu waarbij de laatste lus aan 22,4kpu gereden werd.
Ook de rest van het podium ging naar Franse combinaties.  Eerste Belg, en dus Belgisch kampioen seniors, werd de amazone Elisa Arnould met Shana de Rendpeine waarmee ze vierde eindigde op net geen 8 minuten van de winnaar. Tweede Belg werd BK-titelverdediger Peter Bastijns met Ezi  (9de in de eindranking) met een derde Belgische plaats voor Davy Verhaeghe met Luna (10de in de ranking). Annik Roex was met Vinnie of Marylot de enige resterende Belgische combinaties op de 12de plaats.  Van de 43 deelnemende combinaties reden 16 de wedstrijd uit of een slaagpercentage van 37%.  In de landenrangschikking werd Frankrijk eerste voor België die tweede werd.

Op vrijdag 19 augustus gingen de kleinere reeksen CEN80km en CEI* 100km door. De CEN startte zoals gebruikelijk om 9.30uur, bestond uit twee lussen van 40km en telde 10 deelnemers uit België, Nederland en Frankrijk.  Winnaar van deze 80km werd de LEWB amazone Olivia Antoine met Keira De Presle aan gemiddeld 15,5kpu. Slechts 4 combinaties reden deze CEN geslaagd uit. Een uurtje vroeger vertrok de CEI* 100km die drie lussen telde.  Voor deze reeks startten 27 deelnemers waaronder drie 6-jarige paarden. Uiteindelijk haalden 18 combinaties of 67% de eindmeet. De overwinning ging naar de Belgische Patricia Gueret met Topaze dez Flots aan gemiddeld 17,2kpu. Het podium werd vervolledigd door nog twee Belgische combinaties, namelijk de VLP-er Danny Droghini met Ge Saroum op twee en de LEWB-er Jacques Sabeau met Eaunoire Cookies op drie.

Zaterdag 20 augustus was de derde en laatste wedstrijddag waarop de CEI** 120km gepland was. Deze gold tevens als de BEEM Master of Sponsors, een ploegenwedstrijd als opvolger van de voormalige populaire Sponsor Trophy te Compiègne over dezelfde afstand. De rit startte om 8 uur ’s morgens met 66 combinaties en 17 gevormde teams uit een 12tal landen.  Op individueel vlak eindigde de LEWB amazone Elisabeth Hardy als eerste met haar Shagya merrie  Premiere de Crouz  aan gemiddeld 19,7kpu. 36 combinaties passeerden succesvol de eindkeuring wat een slaagpercentage was van 55%. Dit lage percentage zorgde ervoor dat slechts 5 teams de eindranking van deze Master of Sponsors haalden. Eerste plaats was voor het Franse team BZH waarvan drie van de vier combinaties slaagden en waarvan twee combinaties zelfs in de individuele top5 eindigden. Tweede plaats ging naar het Belgisch/Frans team Rekor EPC waarvan alle vier combinaties slaagden ! Derde plaats ging naar de VLP club VLAR waar drie van de vier combinaties de eindmeet haalden. 

De BEEM sloot op zondag 21 augustus zijn deuren waardoor het gewone stadsleven op maandag weer zijn gang kon gaan. Verschillende evaluaties en nabeschouwingen zullen nu gebeuren om te zien welke toekomst dit mooi endurance-evenement kan hebben.Auteur: Jan Deprez en E VW
Foto's: Jan Deprez
« ga terug

Partners:

met steun van:

media partners: 
rss feed
VLP © 2019 all rights reserved • Design by PwebDisclaimerhome - jumping - dressuur - eventing - mennen - reining - endurance - horse-ball - voltige - para equestrian