contact - sitemap - zoeken
MOMENTEEL
38123
leden

Nieuws

27/02/2018 | Mennen |   |  

Mennen: Vanaf 2018 ondersteunt VLP ook het traditie - en elegantie rijden.

De Vlaamse Liga Paardensport is als liga de exclusieve Vlaamse Vleugel van de Koninklijke  Belgische Ruitersport Federatie ( KBRSF ), die als enige erkend is in ons land door de internationale paardensportfederatie FEI.

De VLP is met 5 provinciales, meer dan 600 aangesloten clubs en een totaal van een 38948 leden in 2017 de grootste paardensportfederatie van Vlaanderen.

Naast de 3 Olympische disciplines dressuur,  eventing en jumping vallen ook de disciplines endurance, horseball, mennen, para-equestrian, reining, Trec en voltige onder de werking van de VLP.

VLP is ook actief in de domeinen topsport,sportkampen, opleidingen, jeugdsport,   club- en brevettenwerking.

Er wordt gewerkt voor zowel de sportieve als recreatieve kant van de paardensport in Vlaanderen.

Als we bij VLP over mennen praten dan spreken we vooral over de sport.

VLP wil echter een zo breed mogelijke waaier aanbieden. Je kan via de brevettenwerking voor het mennen zowel een A (recreatief) als een B (sportief) menbrevet behalen. Zo kan je aan de verschillende wedstrijden deelnemen.

Met een recreatieve lidmaatschap kan je deelnemen aan de  VLP indoor menwedstrijden en alle CAV wedstrijden. Deze laatste wedstrijden zijn het beginners niveau. Of je blijft op dat niveau verder rijden of je stoot door naar een hogere niveau tot en met het internationale niveau.

Het traditie – en elegantie (T&E) rijden ontbrak in de VLP-werking en dit is, gezien het niveau van onze menners, altijd jammer geweest.

Een tijdje terug ontstond de idee om het traditie- en elegantie rijden ook aan de VLP-leden en clubs aan te bieden. Verschillende vergaderingen later is het eindelijk zover. Het kan.

Er werd een werkgroep opgericht waar zowel nationale als internationale organisatoren, juryleden, deelnemers als toekomstige deelnemers van T&E wedstrijden hun zeg konden doen. Alle noden en vreugdes werden aanhoort en alle mogelijkheden werden besproken. Er werden unanieme beslissingen genomen om de toekomst van deze mooie tak te verzekeren. De doelstelling was dat iedere VLP-club moet kunnen organiseren en ieder VLP-lid moet kunnen deelnemen.

We zijn, mede dank zij de inzet van de werkgroep, tot een mooie formule gekomen.

De VLP traditie- en elegantie wedstrijden zullen andere wedstrijden zijn dan de wedstrijden die we tot nu toe kennen. Er zal op drie verschillende niveaus / categorieën  kunnen worden deelgenomen en gereden.

We onderscheiden de presentatie rijtuigen, de replica’s en de authentieke rijtuigen. Iedereen zal kunnen deelnemen in zijn of haar categorie. Iedere categorie zal anders worden beoordeeld en een andere winnaar kennen.

Je kan dus bijvoorbeeld met een dressuurkoets deelnemen en winnen in de categorie presentatie rijtuigen. Je kan dan niet winnen bij de replica’s en/of de authentieke rijtuigen. 

De bedoeling is deze tak van de mensport te laten smaken door het grote publiek. Elk naar zijn eigen wil en vermogen. We willen hier de basis verbreden en traditie- en elegantie rijden aanbieden aan iedereen. Je kan, zoals in de sport, starten aan de basis, daar blijven of doorgroeien naar het niveau wat je zelf wil.

We hadden ook een reglement nodig. Hier koos de groep resoluut voor eenvormigheid en vooral duidelijkheid zowel voor de organisatoren als de deelnemers. Een internationaal reglement is de basis. Zoals we in de sport het FEI-reglement hebben als basis hebben we het AIAT-reglement voor het T&E -reglement. Net zoals in de andere disciplines werken we ook hier met Belgische aanpassingen. Deze aanpassingen zijn mogelijk voor elke categorie. Wordt er zuiver internationaal gereden dan zijn er geen aanpassingen.  

Dit reglement zal op de VLP-site terug te vinden zijn.

In samenwerking en met ondersteuning van BAT, wat de vertegenwoordiging is van het AIAT in België, zullen er op regelmatige basis opleidingen en bijscholingen georganiseerd worden. Deze zowel voor jury’s als deelnemers.

VLP heeft de bedoeling om ook voor deze tak een kalender aan te maken die op de site zal worden gepubliceerd. Op die manier kan men de wedstrijden netjes spreiden over het jaar en zal VLP iedere organiserende club kunnen voorzien van voldoende steun en publiciteit.

Iedere VLP-club die een traditie – of elegantierit wil organiseren kan ook op de nodige publicitaire steun van de VLP rekenen.

Kortom ook in deze discipline is iedereen welkom !

Ik wil in het bijzonder alle leden van de werkgroep bedanken voor hun inzet.

Als we het traditie – en elegantie rijden willen ondersteunen met VLP is dit voor een groot stuk aan jullie te danken. Hopelijk kunnen wij als VLP op die manier ons steentje bijdragen om deze fantastische tak volwaardig te laten groeien binnen en buiten onze landsgrenzen.

Er staan reeds 3 VLP-wedstrijden op de kalender:

Ter promotie kan wie aan alle drie deze wedstrijden, in zijn categorie, deelneemt kans maken om de “Flanders Cup” te winnen. Per categorie zal er een winnaar zijn.

Eerste wedstrijd:
CIAT en VLP
12 en 13 Mei
12 Mei briefing, verkenning en presentatie
13Mei parcours met een 5 tal proeven, nadien vaardigheidsproef
Waar:
Kasteel van Munken in Wingene
Organisator:
Menvereniging Nieuwege
Info:
0475/62.73.72
info@menvereniging-nieuwege.be
 
Tweede wedstrijd:
CIAT en VLP
Event Manor goes Classic.
20 en 21 Mei
Waar:
Manorhoeve in Sint-Eloois-Winkel
Organisator:
Menvereniging Phaeton
Info:
0478/49.51.52
info@manorgoesclassic.be
 
Derde wedstrijd:
VLP
2 September
Waar:
Hof Somergem in Aalst
Organisator:
Men- en Rijvereniging Egmont
Info:
0495/10.03.09
0475/84.98.71
 

We wensen de organisatoren veel succes.

Met VLP, altijd een stapje voor!

 

Wim De Poorter

voorzitter

VLP-mencommissie

  


Auteur: MS via mencommissie
« ga terug

Partners:

met steun van:

media partners:


 
rss feed
VLP © 2019 all rights reserved • Design by PwebDisclaimerhome - jumping - dressuur - eventing - mennen - reining - endurance - horse-ball - voltige - para equestrian