contact - sitemap - zoeken
MOMENTEEL
39370
leden

Para-equestrian - Algemeen


--- KLIK HIER voor een reportage over het BK 2014 met alle info over deze discipline  ---

Sinds 2006 is para-equestrian de achtste erkende discipline van de FEI. Para-equestrian is competitieve paardensport voor ruiters met handicap. Via de Paralympics beschikken para-equestrian ruiters over hun eigen Olympische Spelen, de Paralympics. Die gaan door vlak na en op dezelfde locatie als de Olympische Spelen.

Voor de VLP is para-equestrian zeker geen onbekend terrein. Al enkele jaren werkt de VLP samen met Parantee vzw  (vroeger VLG vzw). Dit zorgt ervoor dat VLP met een betere kennis van zaken para-equestrian kan ondersteunen als discipline.
 De voorbije jaren is deze discipline ook in Vlaanderen in een stroomversnelling gekomen. Meer en meer ruiters vinden hun weg naar deze competitie waarin gereden wordt in 5 verschillende graden naargelang van de beperking. Graad Ia voor de grootste beperking, graad IV voor minimale beperking. Daartussen graden Ib, II en III.
 
De beoordeling van mobiliteit, kracht en coördinatie geeft de deelnemers een medisch-functioneel profiel. Elk profiel past in een van de 5 verschillende graden. De competitie binnen iedere graad kan op die manier beoordeeld worden op basis van de vaardigheid van iedere deelnemer op het paard zonder specifiek rekening te moeten houden met de beperking.
Deelnemers mogen aangepaste hulpen gebruiken, zoals beschreven in hun classificatiedocument.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Daarom vind je hieronder de Freestyle van Bert Vermeir (graad III) van het voorbije WK in Kentucky 2010, waarmee hij als 5e eindigde.


  
Partners:

met steun van:

media partners:


 
rss feed
VLP © 2019 all rights reserved • Design by PwebDisclaimerhome - jumping - dressuur - eventing - mennen - reining - endurance - horse-ball - voltige - para equestrian